Ugrás a tartalomra
Céget alapítana?
Vállaljuk az összes ügyintézést!


Érdekel
Bérszámfejtés
Figyeljük, hol tudna spórolni!


Érdekel
Könyvelés
Naprakész ismeretekkel


Érdekel

Figyelem 2020. október 1-jétől büntet a NAV

Figyelem 2020. október 1-jétől büntet a NAV

2020. október 1-jétől félmillió forintod bánhatja, ha nem küldesz számlát a NAV-nak

Az online számlajelentésekre vonatkozó új szabályt július elsején vezették be, de a koronavírus-járvány miatti türelmi idő után csak most lép életbe. Eszerint a belföldi adóalanyok közötti tranzakciókat értékhatártól függetlenül jelenteni kell a NAV online számlaadat-jelentő rendszerében. 

Az átmeneti időszak alatt az adóhivatal egyszer sem élt a fent említett szigorú büntetéssel, de  az adóhivatal hozzáállása várhatóan változik október elsejével, mivel 

JÖVŐRE MINDEN CÉGNEK ÁFABEVALLÁSI TERVEZETET TERVEZ KÉSZÍTENI AZ ONLINE SZÁMLÁK ADATAIBÓL A NAV. 

Fontos tudnivalók az adatszolgáltatási kötelezettségről

Az adatszolgáltatási kötelezettség azt jelenti, hogy a kiállított számla kötelező adatait el kell küldeni az adóhatóságnak.

Sok vállalkozás életében ez nem újdonság! 2018. július 1-je óta ugyanis minden belföldi adóalanyt érintett, amely minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére mostantól megszűnt ez a korlátozás. A magánszemélyeknek kiállított számlát azonban egyelőre nem kell beküldeni.

2020. július 1-től és 2021. január 1-től két lépcsőben változnak az adatszolgáltatási kötelezettség szabályai:

A 2021-es változás alól egyedül azok a más tagállambeli magánszemélyek lesznek kivételek, akik pl. interneten keresztül végeznek távoktatást, számítástechnikai eszközök interneten keresztüli távfelügyeletével foglalkoznak. Ezekről a szolgáltatásokról az Áfa tv. 45/A §-a rendelkezik.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a sztornó és helyesbítő számlák esetében is él.

Fontos változás még, hogy minden számlán, melynek adatait le kell jelenteni a NAV-nak és a vevő belföldi adóalany, fel kell tüntetni a vevő adószámát.

Belföldi adóalanynak (áfaalanynak) az a személy, aki (amely) gazdasági tevékenységet folytat és adószámmal rendelkezik. Azaz, ide tartoznak cégek, más szervezetek (pl. adószámmal rendelkező alapítvány, egyesület, stb.), egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek is.

A NAV által kiadott adószám – mely 11 számjegyből áll - azonban nem keverendő össze az adóazonosító jellel.

Hogyan tudod teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget?

Az adatszolgáltatási kötelezettségnek 2 módon tehetsz eleget a NAV Online számla rendszerében:

  1. a kézi számla adatainak manuális rögzítésével, vagy
  2. arra alkalmas számlázó programmal, online számlázó rendszerrel, amely a kiállított számlát elektronikus úton megküldi az adóhatóságnak.

Hogyan kell beküldeni a kézi számlák adatait?

A kézi számlatömbből kiállított számlákat egyesével kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében.

Hogyan teheted meg?

  1. Regisztrálni kellett az Online számla rendszerébe 2020. június 30-ig. Ehhez szükséges egy Ügyfélkapus regisztráció.
  2.  Kiállítod a számlát.
  3. Be kell lépned NAV felületére és rögzítened kell az adatszolgáltatásra kötelezett számla adatait.

Fel kell készülni, hogy a számlák felvitele időigényes lesz. Ugyanúgy, ahogy a kézi számla kitöltése is sokkal macerásabb, mint ha számlázó programmal állítanád ki. Ráadásul, ha 15 számlád van egy nap, akkor 15-ször kell megismételned. Vagy meg kell kérni a könyvelődet, hogy rögzítse fel a számláidat, aki viszont díjat fog felszámolni a számlák rögzítéséért.

Hogy működik az automatizált adatszolgáltatás?

Az adatszolgáltatás igazából nagyon egyszerű.

1. Regisztrálni kell egy számlázó programba.
2. Be kell jelentened a NAV felé, hogy melyik számlázó programmal számlázol.
3. 2020. június 30-ig regisztrálni kellett az Online számla rendszerébe magánszemélyként vagy szervezetként és össze kellett kötni a számlázó fiókoddal.
4. Ki kell állítanod a számlát és dőlj hátra! A számlázó programod folyamatosan monitorozza és automatikusan továbbítja az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatait a NAV felé.

Amennyiben a vevő e-mail címe rendelkezésre áll, azt azonnal e-mailben el is tudod küldeni, és ezzel egyidőben az adatszolgáltatási kötelezettség is azonnal teljesül.

Miért érdemes kézi számlázásról áttérni számlázó program használatára?

Ezzel ugyanis időt és energiát spórolsz meg magadnak.

Ha kézi számlatömböt használsz, duplán dolgozol. Először is egy csomó adatot kell kézzel kitöltened a számlatömbben. Miután ezzel végeztél, elő kell venned a telefonodat, tabletedet, számítógépedet, hogy az adatokat feltöltsd az Online számla rendszerébe.

Amellett, hogy plusz munkád van vele, nagy a hibalehetőséged is. Hiszen elég csak egyszer elfelejteni vagy hibásan feltölteni a számlaadatokat a NAV felületére, és máris aggódhatsz a többszázezres bírság miatt.

Automatikus adatszolgáltatásra alkalmas számlázó programmal ugyanakkor könnyen és gyorsan számlázhatsz. Elég kitöltened a számlát és - ha szükséges - a program már továbbítja is az adatokat az adóhatóság felé.

Természetesen továbbra is lehet majd egymás mellett kézi számlatömböt, számlanyomtatványt, telepített és online számlázó programot használni. De érdemes elgondolkodni azon, hogy mi éri meg a vállalkozásodnak? Például van-e kapacitás a kézi számlák kiállítására és feltöltésére? Mennyi plusz adminisztrációs terhet jelent ez a mindennapokban?

Hány napod van teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget?

Jelenleg, ha a számlában áthárított áfa az 500 000 forintot eléri vagy meghaladja, azt 1 napon belül kell rögzíteni az Online számla rendszerébe.

2020. július 1-től az adatszolgáltatást a kiállítást követő 4 naptári napon belül kell teljesíteni, ha az áthárított áfa összege az 500 000 Ft-ot nem éri el. Akkor is, ha egyáltalán nem számítunk fel áfát.

Mit kockáztatsz, ha késve vagy helytelenül töltöd fel számláidat az Online számla rendszerébe?

Az adóhatóság egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek esetében akár 200 000 forintos mulasztási bírságot is kiszabhat. Ez cégek, vagy más szervezetek esetében akár 500 000 forint is lehet. Vedd komolyan, ugyanis ez az összeg számlánként értendő!

A szankció azokat is érintheti, akik hibás számlát küldtek az adóhivatalnak.

A nyugtákat is fel kell tölteni az Online számla rendszerbe?

Amennyiben vevőidnek nyugtát adhatsz, akkor nem érint a változás. Sem idén júliustól, sem a jövőben nem kell adatot szolgáltatnod.

Erre azonban csak akkor van lehetőséged, ha a vevőd:

a vásárláskor azonnal kifizeti a teljes ellenértéket és a törvény nem kötelez számlaadásra.

Bizonyos tevékenységi körök esetén nyugtát csak online pénztárgéppel adhatsz, ilyenkor automatikusan kerülnek be az adatok a NAV rendszerébe.

Két esetben érinthet csak az adatszolgáltatási kötelezettség:

 Vissza a tudnivalók listájához