Ugrás a tartalomra
Céget alapítana?
Vállaljuk az összes ügyintézést!


Érdekel
Bérszámfejtés
Figyeljük, hol tudna spórolni!


Érdekel
Könyvelés
Naprakész ismeretekkel


Érdekel

Nyugdíj változások 2020.

Változás jön a Nők 40-nél 2020 közepétől - nem tört meg a jég

A nők kedvezményes nyugdíja mellett 2020. június 30-ig munkaviszonyban, július 1-jétől minden jogviszonyban járulékmentesen lehet dolgozni. A versenyszférában munka mellett is felvehető a nyugdíj, a közalkalmazottak korlátozásai azonban továbbra is érvényben maradnak - hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

A Nők 40 mellett a Munka Törvénykönyve szerint szabályozott munkaviszonyban 2019. január 1-je óta korlátozás nélkül lehet dolgozni, ez így marad 2020-ban is.

január 1-jétől ugyanis az éves összeghatár jelentősége megszűnt a kedvezményes nyugdíj mellett munkaviszonyban dolgozó hölgyek számára, miután a Munka Törvénykönyve szerinti jogviszonyban dolgozó nyugdíjas keresetét azóta semmilyen járulék nem terheli, kizárólag a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni. Ennek következtében az ilyen keresetet már tavaly sem kellett beszámítani az éves összeghatárba - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Más jogviszonyokban (például vállalkozási vagy megbízási jogviszonyban) folytatott keresőtevékenység esetén azonban 2020. június 30-áig még érvényesül az említett korlátozás, amely szerint a kedvezményes nyugdíj csak addig folyósítható, amíg az érintett nyugdíjas hölgy társadalombiztosítási járulék alapját képező jövedelme nem éri el az éves összeghatárt (a minimálbér 18-szorosát, 2020-ban 161.000 x 18 = 2 898 000 forintot). Ez a korlátozás eddig csak akkor szűnt meg, ha az érintett hölgy betöltötte a nyugdíjkorhatárát.

július 1-től azonban minden nyugdíj melletti keresőtevékenységgel szerzett kereset és jövedelem járulékmentessé válik, ennek következtében a nők kedvezményes nyugdíja mellett bármely jogviszonyban korlátozás nélkül lehet dolgozni a versenyszférában.

Így a kedvezményes nyugdíjuk mellett a versenyszférában nem munkaviszonyban dolgozó hölgyeknek a társadalombiztosítási járulék alapját képező jövedelme 2020. első félévében összesen 2 898 000 forint lehet, ha ezt meghaladná a járulékalap, akkor felfüggesztenék a nyugdíjuk folyósítását, de legfeljebb 2020. július 1-ig. Idén a második félévben ugyanis már bármilyen jogviszonyban bármennyit kereshetnek a nyugdíjuk mellett a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek, ha a versenyszférában dolgoznak.

A közszférában végzett munka esetén azonban a kedvezményes nyugdíj folyósítását 2020-ban is szüneteltetik arra az időtartamra, amíg az érintett hölgy (előzetes kormányzati engedéllyel létesített) közalkalmazotti vagy hasonló közszolgálati jogviszonya fennáll.

A kedvezményes nyugdíj mellett folytatott keresőtevékenységgel szerzett nyugdíjjárulék­alapot képező jövedelem alapján a nyugdíjas hölgy nyugdíjnövelésre jogosult. 2020. július 1- jével azonban minden jogviszony tekintetében megszűnik ez a lehetőség, hiszen a nyugdíj mellett bármely jogviszonyban szerzett kereset vagy jövedelem járulékmentessé válik - írja a nyugdíjguru.hu.

Letöltés

Vissza a tudnivalók listájához