Ugrás a tartalomra
Céget alapítana?
Vállaljuk az összes ügyintézést!


Érdekel
Bérszámfejtés
Figyeljük, hol tudna spórolni!


Érdekel
Könyvelés
Naprakész ismeretekkel


Érdekel

TB és EB járulékok változása

Júliustól új, egységes társadalombiztosítási járulék jön

2020. július 1-től egykulcsos, 18,5 százalékos lesz az egységes, új társadalombiztosítási járulék mértéke, mely a nyugdíjjárulékot, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot vonja majd össze. A nyugdíjjárulék ugyanakkor továbbra is külön nevesítésre kerül majd, mert egyes ellátások (például gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás, ápolási díj, álláskeresési támogatás) után a jövőben is csak nyugdíjjárulék lesz fizetendő.

A változásokkal összhangban egy járulékalap minimumot is bevezetnek, azaz a társadalombiztosítási járulékot minden hónapban legalább a minimálbér 30 százaléka után kellene megfizetni, még akkor is, ha a foglalkoztatott tényleges havi jövedelme ezt az összeghatárt nem éri el.

A társadalombiztosítási járulékot a járulékalapot képez ő jövedelem, de legalább a mindenkori minimálbér vagy garantált bérminimum után kell majd megfizetni az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék jelenlegi 150 százalékos alapja helyett. A szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség minimuma viszont nem változik, azt továbbra is a minimálbér vagy garantált bérminimum 112,5 százaléka után kell majd fizetni.

A megbízási jogviszonyban dolgozók, a nem főfoglalkozású társas és egyéni vállalkozók, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelők társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettsége a beolvadó munkaerő-piaci járulék mértékével, 17 százalékról 18,5 százalékra nő. Cserébe 2020. július 1-je után ezek a személyek is jogosultak lesznek az álláskeresési ellátásokra.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020-ban

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7 500 forintról (napi 250 forint) 7 710 forintra (napi 257 forint) nő 2020. január 1-jétől. Az adóhatóság 8 napon belül értesíti a magánszemélyt, ha biztosítási jogviszonyának vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának megszűnése miatt egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége keletkezik. Ha ez meghaladja a három havi összeget, akkor a magánszemély TAJ kártyája érvénytelenné válik és ezáltal a tb támogatott egészségügyi szolgáltatásokat térítésmentesen nem veheti igénybe mindaddig, amíg a tartozást meg nem téríti.

Letöltés

Vissza a tudnivalók listájához